A tojás tényleg különleges dolog. A világ legnagyobb sejtje, amely új élet létrehozásán munkálkodik és ahhoz minden szükséges tápanyagot tartalmaz, egyes táplálkozáskutatók szerint „szupertáplálék”. Bár sok a vita akörül, hogy megterheli az epét vagy rossz koleszterineket tartalmaz, ne higgyünk a huhogóknak és bátran fogyasszuk.
A tojás rendkívül gazdag fehérje és aminosavforrás, tele van vitaminnal (A-, B12-, E-vitamin), tartalmaz ásványi anyagokat és nyomelemeket (foszfort, folsavat, szelént, kolint). Kutatások igazolják, hogy elősegíti az agymunkát, védi a szemeinket, elősegíti az izomsejtek termelődését, egészségesebbé teszi a hajunkat és körmünket, és a kismamák számára is nagyon sok fontos tápanyagot tartalmaz.
Na igen, de milyen formában fogyasszuk ezt az egy sejtnyi csodát? Nos, aki a Legjobb cuccok kínálatából kíván eszközt választani, nem az a kérdés, hogy főtt vagy tükör formátumban eszi-e a tojást, hanem az, hogy kockaként, szívecskeként, esetleg napocskaként vagy bagolyként látná-e viszont szívesen a tányérján.
Aki nem bánja, ha a tojása tükréből nem saját csodálatos arcképe mered vissza rá, hanem szívesebben nézeget egy sárga szempárba (persze csak addig, amíg megeszi), eldöntheti, hogy okos bagoly, gyáva nyúl, vagy rettenthetetlen koponya alakú arcot választ-e erre a célra. A hőálló szilikonból készült tükörtojás-formázók jól jönnek, ha nem akar enni a gyerek vagy mondjuk húsvétra nagy társaságot vársz, és szeretnéd elkápráztatni a gyermeklelkű felnőtteket. (Ha elég bátor vagy, akár a külső vagy belső tulajdonságok alapján célzatosan is kioszthatod a formákat, na persze ilyenkor meg lehet ideologizálni, hogy miért nem gyáva, hanem éppen pl. nagy szexuális természetű nyúlról van szó...)
A szív alakú serpenyőt, amelyben tojást vagy palacsintát is süthetsz, inkább a párodnak tartogasd otthonra, mondjuk az évfordulótok vagy Valentin nap reggelére, a meglepi reggelihez.
Aki keményen szereti – hm, mármint a tojást – annak is bőséges választék áll a rendelkezésére: kocka, szív, csillag, amelyekben az az izgalmas, hogy nem csak a fehérje, hanem a sárgája is felveszi a kívánt formát, így szétvágva tényleg szépséges eredményt kaphatunk, amit érdemes hidegtálon is mutogatni.
És mindehhez mit tehetünk még hozzá? Hát azt az eszközt, amely nélkül szinte lehetetlen igazán finom kemény tojást készíteni: a tojásfőző időzítő órát, amely maga is úgy néz ki, mint egy felütött tojás.